Konuşmacı Konuklar | 2020-2021 Dönemi 25.04.2021 Tarihli toplantı

Mehmet Uçar

Gaziantep doğumlu Mehmet UÇAR. Bir öğretmen çocuğu olması dolaysıyla daha doğmadan okula gitmeye başlamış. Yürümeyi, oyun oynamayı ve konuşmayı okul bahçesinde öğrenmiştir. İlk ve Orta öğrenimini Gaziantep’ te tamamlamış. İlk Okulu Pekiyi, Ortaokulu 3.65, Lise yi ise 3,95 gibi ortalama bir derece ile tamamlamıştır. Üniversite sınavında Türkiye sözel öğrencileri arasında % 4’lük dilime girmiş yaklaşık olarak 40.000. olmuştur. Akademik eğitimi süresince hiç birinci olamamış hatta ilk üçe dahi girememiştir. Lisans Eğitimini Niğde Üniversitesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bir yıl uzatmalı olarak tamamlamış. Başkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisansını yapmış ardından iş hayatı ve kariyer gelişimi başlamıştır. Amerika, İngiltere ve Hollanda’da Eğitim ve Öğretim Programlarına devlet bursları ve AB projeleri destek bütçeleri ile katılmıştır. Eğitim hayatı boyunca her zaman arka sıralarda oturmuş, hiç birinci olamamış Uçar iş hayatında ise tezgâhta kitap satmak, gazete dağıtmak, pazarlamacılık yapmak, fastfoodlarda bulaşık yıkamak, çöp atmak gibi işlerde çalışarak başlamıştır.

Öğretmenlik hayatına ise dershanelerde sigorta ve asgari ücret karşılığı stajyer öğretmenlik yaparak başlamış. Bir yıl süren stajyerlik süresinin ardından Bahçeşehir –Uğur Eğitim kurumlarında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak çalışmaya başlamıştır. Bu kurumda Zümre ve Bölüm Başkanlıkları yapmış ardından sırasıyla Kurumsal İletişim Direktörlüğü, Şube Geliştirme Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü ve Koordinatörlüğü, Öğretmen Eğitmenliği yapmıştır. Kariyerine Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarında devam eden Mehmet UÇAR, bu kurumda sırasıyla Öğretmenlik ve Projeler Koordinatörlüğü yapmış ardından Müdür Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Ocak 2014 – Nisan 2015 tarihleri arasında Gaziantep’te yaklaşık iki bin öğrenciye hizmet veren yerel bir eğitim kurumunda Genel Müdürlük görevini yürütmüştür. 140 öğretmen ve 35 personel ile çatısı altında iki lise, üç dershane, bir akademi bulunan bu yerel kuruma ulusal bir nitelik kazandırmak için faaliyetler göstermiş en önemli idari tecrübesini bu görevinde edinmiştir. Mehmet Uçar; Mayıs 2015 itibariyle kendi eğitim ve yayıncılık şirketleri ile eğitim yatırımları yapmaya başlamıştır.

Öncelikle Özel AKAY Koleji’ni kurmuş ve başarı ile işletimini sağlamıştır. Bu ilk “girişimdeki” tecrübesini yeni atılımlar ile birleştirmiş ve GAZİ Koleji Özel Okulları’nı açmıştır ve halen Anaokulundan Liseye kadar hizmet veren bu kurumda yaklaşık 10 dönümlük kampus üzerinde 75 öğretmen-personel ve 400 öğrencinin Genel Koordinatörlüğünü ve eğitim liderliğini yürütmektedir. Ayrıca fırsat buldukça öğrencilere yemek dağıtmakta, okul güvenlik görevlisi olarak çalışmakta, okulun temizliğinde ve tadilatında aktif görev almaktadır. Kurumsallaşma, Yönetim-Organizasyon, Kurumsal Personel Eğitimleri, Öğrenme ve Öğretme Modelleri, İletişim, Diksiyon ve Hitabet Eğitmenliği, Öğretmen Yetiştiriciliği gibi alanlarda üniversitelerde ve çeşitli kurumlarda dersler, konferanslar vermekte ve danışmanlıklar yapmakta ayrıca ulusal ve uluslararası birçok projenin koordinatörlüğü yürütmektedir. 2013 yılında Uluslararası Bakalorya Eğitim Kurumları Direktörü unvanını almıştır. 2014 yılında ise Master Danışman unvanına sahip olmuştur. Evli ve bir çocuk babasıdır. İş hayatı dışında outdoor sporlara ve Klasik Motosikletlere ilgi duymaktadır.

Dr. Sefa ULUKAN

Mehmet Uçar